BE Proud

De dag dat UNESCO onze biercultuur wereldwijd erkende als cultureel immaterieel erfgoed

Op 30 november 2016 riep UNESCO onze biercultuur officieel uit tot immaterieel cultureel erfgoed. Concreet wil dat zeggen dat ze vindt dat onze bieren en brouwerijen zo verweven zijn met onze samenleving dat ze onze Belgische identiteit mee vormgeven.

En dat klopt ook. Zo maakt Belgische bier voor vier op vijf Belgen deel uit van onze Belgische cultuur. Ook vind je in elke stad of gemeente wel een brouwerij of bierfirma. Bovendien slaagt de Belgische biercultuur er al eeuwenlang in om Vlamingen, Brusselaars en Walen te verbinden rond een goed glas bier.

De Belgische biercultuur speelt continu in op de permanent veranderende maatschappij waardoor Belgische brouwers de leefbaarheid van de biercultuur op lange termijn waarborgen

UNESCO

Het selectiecomité loofde daarnaast ook de promotie en bescherming van onze biercultuur, de oprichting van een observatorium om de diversiteit van de brouwkunst te bewaken en – niet onbelangrijk vandaag – het bestrijden van alcoholmisbruik.

Wat is nu juist die Belgische biercultuur?

Wel, die bestaat uit verschillende aspecten. Er zijn natuurlijk de soorten bieren en brouwerijen, er is het unieke brouwproces en er is de internationale erkenning voor grote, kleine, hobby- en professionele brouwers.

Daarnaast is er ook het netwerk van brouwmeesters, gespecialiseerde labo’s, proefbrouwerijen voor wie de eerste stappen wil zetten als brouwer en de universitaire opleidingen tot zytholoog of brouwingenieur. En tot slot brengen onze cafés, restaurants, musea en bierfestivals die biercultuur elke dag tot leven. Zij zorgen uiteindelijk dat we onze biergenen doorgeven van generatie op generatie.